Ответы Mail ru: Как задействовать XMP профиль оперативной памяти в. Source....

دوستان و همراهان سخت افزار با یکی دیگر از برنامه های آموزشی در زمینه سخت افزار در کنار شما هستیم. در این مقاله به موضوعی بسیار جالب و البته مهم می پردازیم که طرفداران زیادی دارد. با "وبلاگ خبر بیست و سی" همراه باشید.

حتما بارها با کلمه XMP برخورد کرده اید. این اصطلاح را در مادربردهای مبتنی بر سوکت های اینتل و اخبار مربوط به حافظه های رم شنیده اید. XMP یا Extreme Memory Profiles فناوری انحصاری معرفی شده توسط شرکت «اینتل» است که برای مادربردها و البته حافظه های DDR به خصوص در نسخه های DDR4 و DDR3 نوشته و پیاده سازی شده است. این فناوری به سیستم و کاربران این امکان را می دهد که فرکانس کاری حافظه های رم را بر اساس نیاز و قابلیت های سیستم انتخاب کنند. این انتخاب به روش های مختلفی انجام می شود که نتایج همه آنها یکسان است و بسته به سازنده مادربرد، روش های مورد نظر با کمی تفاوت در اختیار شما قرار می گیرد.

حافظه های نیمه هادی رم (RAM) بر اساس استانداردهای انجمن JEDEC تولید می شوند و در هر نسل فرکانس های ثابتی برای این منظور در نظر گرفته شده است. اما همه می دانیم که با استفاده از قابلیت های اورکلاک می توان این مقادیر را افزایش داد و در نتیجه راندمان نهایی سیستم را افزایش داد. گاهی اوقات فرکانس حافظه RAM با فرکانس CPU سازگار نیست. فرکانس پردازنده بسیار سریعتر از فرکانس کاری ماژول های رم است که البته در این مقاله به آن نمی پردازیم. با این حال، برای تحویل بهتر اطلاعات به CPU، می توانید روی فرکانس رم ها حساب کنید و آنها را افزایش دهید. اورکلاک حافظه رم کار ساده ای نیست و مشکلات زیادی را به همراه دارد. در همین راستا اینتل تصمیم گرفت فناوری پیشرفته ای را برای اورکلاک ساده خود ارائه دهد که منجر به معرفی فناوری XMP شد.

هنگامی که کامپیوتر یا لپ تاپ خود را روشن می کنید، سیستم به طور خودکار سخت افزار، از جمله مدیریت رم را بررسی می کند. BIOS از یک تراشه نصب شده روی حافظه RAM به نام SPD یا Serial Presence Detect استفاده می کند تا زمان بندی و فرکانس حافظه را به درستی تنظیم کند. XMP یک فرمت SPD است که فرکانس های بالاتر و زمان بندی دقیق تری دارد. برای حافظه شما اجرا می شود پروفایل های XMP همچنین می توانند ولتاژ و جریان بیشتری را به ماژول های RAM اعمال کنند تا فرکانس های بالاتر را تامین کنند. مشخصات XMP را می توان از داخل BIOS روی مادربردهای پشتیبانی شده مشاهده کرد. ماژول های حافظه پشتیبانی شده دارای دو پروفایل مختلف XPM هستند که سطوح اورکلاک متفاوتی را ارائه می دهند.

برای فعال سازی می توانید وارد بایوس شوید و در قسمت تنظیمات XMP پروفایل های مختلفی را که دوست دارید انتخاب کنید. سپس سیستم ریستارت می شود و رم های شما با فرکانس بالاتری کار می کنند. شایان ذکر است که برای این منظور باید حافظه رم و مادربرد نیز از آن پشتیبانی کند، البته امروزه تقریبا تمامی مادربردهای تخصصی و حتی نیمه حرفه ای و حافظه های رم از XMP 2.0 پشتیبانی می کنند. همچنین می توانید از برنامه های نظارتی مانند CPU-Z برای تایید افزایش فرکانس خود استفاده کنید. تمام حافظه های با کارایی بالا از پروفایل های XMP استفاده می کنند، زیرا همه آنها از مشخصات استاندارد DDR استفاده می کنند. اگر از حافظه های مجهز به XMP استفاده نکنید یا Extreme Memory Profiles را اجرا نکنید، چه اتفاقی می افتد؟ پاسخ ساده است؛ در این حالت حافظه رم با بالاترین سرعتی که CPU پشتیبانی می کند کار خواهد کرد. به عنوان مثال، پردازنده های نسل هشتم اینتل (Coffee Lake) دارای فرکانس بومی 2666 هستند. اما برای رسیدن به سطوح بالاتر می توانید از پروفایل های XMP استفاده کنید.

دلیل داشتن دو پروفایل متفاوت برای این منظور چیست؟ اینتل از دو پروفایل مختلف ("Profile 1" و "Profile 2") استفاده کرده است که نشان دهنده درجات مختلف حافظه هستند. برای رسیدن به حداکثر بازده و فرکانس، می توانید پروفایل دوم را انتخاب کنید. مطمئناً به طور کلی، نمایه اول پایدارتر است. اما سازندگان مادربرد نیز در این امر نقش بسزایی دارند و کارایی و کارایی XMP تا حد زیادی به تلاش و طراحی آنها بستگی دارد!

در پایان این سوال پیش می آید که آیا فناوری Intel XMP یک فناوری پایدار و قابل اعتماد است؟ پاسخ بله است؛ شرکت های سازنده اینتل و رم و مادربرد تست های پایداری مختلفی را ارائه کرده اند و همگی از پروتکل های ولتاژ، زمان بندی، فرکانس و جریان مناسب پیروی می کنند که منجر به کارایی و بهبود فرکانس های پایدار در حافظه شده است و از این نظر مشکلی وجود ندارد. .